Bunları Biliyor muydunuz?

(Kaynaklar: İnternet, Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi- Tamer Korugan-2002, Wikipedi)

 Paloroid Nasıl Ortaya Çıktı?
ABD’li Edwin Land 1943’de küçük kızının sahilde fotoğrafını çektiğinde kızı sabırsızlıkla Baba niçin resmi şimdi göremiyorum?” diye sormuştu. Bu soru babayı düşünmeye sevketti ve Paloroid’i buldu.

Erkek Çocuklara Niçin Mavi Giydirilir?
Yüzyıllarca önce insanlarda şeytani güçlerin bebeklerin veya küçük çocukların odalarında dolaştıklarına dair bir inanış vardı. Bu şeytani güçlerin mavi renk tarafından kovulduğuna dair inanış da olduğu için sülalenin devamı için erkek bebeklere mavi giydiriliyordu. Zamanla kız bebekler de önem kazanınca onların giysilerini de bir renk verilmesi ihtiyacı duyuldu ve gülün rengi olan pembe renk verildi.

Gelinlikler Neden Beyazdır?
Çocuk annesine sormuş: “Anne gelinlerin giysisi neden beyaz renkte?” Annesi cevaplamış: “Beyaz renk masumiyetin ve mutluluğun sembolüdür”. Çocuk tekrar sormuş: “Peki o zaman damatlar neden siyah giyiyorlar?” Beyaz gelinlik adetinin yaygınlaşması -ki önceden bu renk sarı idi- 16. yüzyılda olmuştur. Beyaz rengin masumiyetin rengi olduğunun yaygınlaşması ve aynı zamanda bekaretin de sembolü sayılması ile beyaz renk, gelinlikte kullanılmaya başlandı. Gelinlikle ilgili bazı batıl inançlar da var; gelinliği bizzat gelinin dikmesi, damadın düğünden önce gelini gelinlikle görmesi, gelinin gelinliği düğünden önce giymesi uğursuzluk sayılıyor. Yüzük ise evliliğin sonsuza dek süreceğinin bir simgesi olarak takılmaya başlandı. Önceki zamanlarda dolaşım sistemizdeki ana damarın sol elimizde yüzük parmağımızdan başlayıp kalbimize gittiği sanılıyordu ve evli olan çiftin kalben bağlılığını simgelemesi amacıyla bu parmağa takılıyordu. Bu şekilde de adet olarak bu hala kullanılır oldu.

13 Neden Uğursuz Sayılır?
Hristiyan inanışına göre Hz. İsa ‘nın katıldığı son yemekte 12 kişi davetli olmasına rağmen 13. kişi zorla geldiği ve yemekten 24 saat sonra Hz. İsa’nın çarmıha gerilerek öldürüldüğü için 13 rakamı uğursuzdur. Bu nedenle Hristiyan inanışında ne zaman akşam yemeğinde 13 kişi bir araya gelse hep bir uğursuzluk yaşanacağına inanılır. Kimbilir belki de bu nedenle yemek takımları da 12 ve onun katları şeklinde tasarlanmıştır.

 Akrep ve Yelkovan Neden Sağa Döner?
İlk olarak eski Mısırlılarda kullanılan güneş saati, güneşin doğuş ve batış yönüne doğru dizayn edilmişti ve dolayısıyla akrep ve yelkovan sağa doğru dönüyordu ve bu şekilde bu kaldı. Avustralya gibi ekvatorun güneyindeki ülkelerde saat keşfedilmiş olsa idi belki de bugün akrep ve yelkovan ters yöne dönüyor olurlardı.

Şükran Günü Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Neden Hindi Yenir?
1620’lerde Avrupa’dan yerleşim için ilk kez May Flower gemisiyle ABD’ye gelen Pilgrimler ilk geldiklerinde aylarca süren yolculuklarından dolayı yorgun, hasta ve açtırlar. Kızılderililer onları karşılar ve yiyecek verir, hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler. Üç yıl sonra İngiliz Vali William Bradford büyük bir yemek hazırlar ve Kızılderililer’i çağırır. Kızılderililerin şefi Massoit 90 kişiyle bu törene katılır. O günden sonra her hasat sonrasında yemek geleneği sürer. 1863’de Başkan Abraham Lincoln Şükran Günü’nün ulusal bayram olmasını önerir, ancak bu öneri, 1941’de Kongre’de karara bağlanır ve her yılın kasım ayının son perşembesi Şükran Günü olarak ulusal bayram ilan edilir. Şükran Günü Kızılderililer arasında ise Yas Günü olarak kutlanmaktadır.

Edison Ampulü Kaç Denemeden Sonra Bulmuştur?
Edison ampulü çok uzun denemelerden sonra icat etmiştir. Hatta  ampulü icat etikten sonra kendisine; “1000 kez başarısız olmak nasıl bir duygu?” diye soran gazeteciye, ” 1000 kez başarısız olmadım. ampul 1001. adımdı.” diye karşılık vermiştir.

Jet-Lag Nedir?
Bütün insanların uyuma, vücut ısısı, üreme zamanı gibi periyodik fonksiyonlarını kontrol eden biyolojik bir iç saatleri vardır. Ankara’dan Chicago’ya uçulduğunda vücut ısısı hala Ankara’ya ayarlıdır. Ankara’dan 12:00’de havalanır ve 10 saatlik uçuştan sonra Chicago’ya ulaşırsanız vücut saatiniz 22:00’dadır ama Chicago’da saat 14:00’dır. Vücudunuzun saati ortama göre 8 saat ileridedir. Karnınız acıkacak, biraz sonra uykunuz gelecektir ancak akşam olmasına daha 7-8 saat vardır. Dünya dönüşünü 24 saatte tamamladığından dünya yüzeyi kuzeyden güneye her biri 1 saatlik 24 zaman bölmesine bölünmüştür.  NASA’ya göre insan vücudunun biyolojik saatinin her bir zaman bölgesine yani 1 saatlik zaman değişimine alışması 1 gün sürmektedir. Dolayısıyla Ankara’dan Chicago’ya giden bir kişinin 8 saat farkına alışması 8 zaman dilimine alışması demektir ve bu da kabaca 8 gün almaktadır.

Parmaklarımız Neden Çıtlar?
İnsan vücudunda iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü vardır. Bu kapsülün içinde kemiklerin hareketleri sırasında buraları yağlayan bir sıvı vardır. Vücudumuzda en kolay çıtlatabileceğimiz yerimiz parmaklarımızdır. Parmaklarımız gerilince ve eklem yerlerimiz düzleşince bu kapsül de gerilir. İçindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte kulağımıza gelenler bu seslerdir. Aynı parmağınızı arka arkaya çıtlamazsınız. Bir süre beklemeniz gerekir, çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içerisinde tekrar oluşması biraz zaman alır.

Hapşırık Denen Şey / Neden Hapşırırız?
Hapşırma, ani, irade dışı, sesli bir şekilde ağızdan ve burundan nefes vermektir. Hapşırma burun kanallarındaki sinirlerin uyarılması sonucu oluşan psikolojik bir reaksiyondur. Burada sinirlerin uyarılması değişik nedenlere bağlıdır. Genellikle alerjik etkilenme, parfümler hatta aniden ışığa bakma nedenler arasındadır. Hapşırma refleksinin detayları tam olarak bilinemese de kesin olarak bilinen bir şey vardır ki hapşırırken gözlerinizi açık tutamazsınız. Kibarlık olsun diye hapşırığı tutmak ise bilim adamları tarafından hiç tavsiye edilmeyen bir şey. Güneş ışığı ile karşılaşınca hapşırmanın genetik olduğu ileri sürülüyor. Dünya nüfusunun en az %18’i bu hassasiyete sahip. 6. yüzyılda hapşıranlara vücutlarındaki şeytanı attıkları için tebrik anlamında söylenen Tanrı seni korusun” sözü ( Türkçe’deki karşılığı “Çok yaşa” ) büyük veba salgını başlayınca Papa tarafından söylenmesi zorunlu kılınmıştır.

Kırmızı Renk Boğaları Neden Kızdırır?
Aslında kırmızı renk hiçbir boğayı kızdırmaz. Çünkü boğalar renk körüdür ve kırmızıyı diğer renklerden ayırt edemezler. Boğa güreşinde matador boğayı eline aldığı şapkası ya da şalını sallayarak kızdırır. İspanya’da boğaların kırmızı renge saldırdığı inancı matadorların kırmızı başlık kullanmaları nedeniyle yaygınlaşmıştır.

Tellere Konan Kuşlar Niçin Çarpılmazlar?
İnsanların dokundukları anda kömür oldukları binlerce volt cereyan taşıyan elektirik tellerine konan kuşlar nasıl oluyor da cereyana kapılmıyorlar? Çünkü topraklanmamışlardır, tam bir devre meydana getirmezler ve kısa devre yaratmazlar. Elektirik telleri üzerine konan kuşların toprakla alakaları yoktur. Onlar elektiriğin evine dönmesi için kısa bir yol yaratmazlar. Elektirik onların vücudundan geçmektense  kendisine kuş vücudundan daha az direnç gösteren iki ayakları arasındaki teli tercih eder. Kuşlar da bu nedenle bütün bir gün boyu yüksek voltaj taşıyan, çıplak elektirik üzerinde durabilirler.

Atlar Nasıl Ayakta Uyuyabiliyorlar?
Atlar çok nadiren yatarlar ya hasta olduklarında ya da doğum yapacakları zaman. Bilim adamları atların ayaktayken daha rahat olduklarını daha az enerji sarfettiklerini söylüyorlar. Çünkü atın vücudu oldukça büyüktür ve yatarken nefes almasında iç organları kimi güçlüklere yol açar.

Kediler Nasıl Hep Dört Ayak Üzerine Düşerler?
Aslında bunun bilimsel olarak izahı biraz zor çünkü bilime göre düşen bir cisme dışarıdan bir kuvvet uygulamazsanız ona açısal bir dönme hareketi kazandıramazsınız. Sırtüstü düşen bir kedi önce bacaklarını kendisine, kuyruğunu da bacaklarının arasına çeker, başını yere bakacak şekilde döndürür. Belirli bir noktada tam tersini yaparak bacaklarını ve kuyruğunu açar ve vücudu tam ters yöne yani yere doğru döner. Böylece paraşüt etkisi yaratarak hızını da frenler ve düşüşün yumuşak olmasını sağlar. Yapılan deney ve gözlemler bir kedinin alçak bir yerden düşmesinin yüksek bir yerden düşmesine göre çok daha fazla hasar yaratabileceği tespit edilmiştir.

Hayvanlar Neden Kış Uykusuna Yatar?
Tabiatta doğal ortamında yaşayan hayvanlar kış geldiğinde kendilerini bu mevsime adapte etmek zorunda kalırlar. Balıklar ve kuşlar genellikle daha ılıman alanlara göç ederler. Genellikle ayıların kış uykusuna yattıkları bilinir. Aslında bu tam olarak bir uyku değildir. Normal canlılarda uyanıkken ve uyku halindeyken vücut ısısında ve metobolizmanın çalışmasında ciddi bir fark yoktur. Oysa kış uykusu, hayvanların hayat ile ölümü ayıran çizgiye gelmeleri şeklinde tanımlanabilir. Bazı hayvanların kış uykusuna yatmalarının iki sebebi vardır; havanın çok soğuması ve yiyecek bulma güçlüğü. Bu uyku bildiğimiz şekilde uyumak değildir bilim dilinde buna “Hibernasyon” denilmektedir. Hakiki anlamda kış uykusuna yatmış bir hayvanı gördüğünüzde ölmüş olduğunu sanabilirsiniz. Vücut ısıları sıfır dereceye kadar düşebilir. Bir dakika içinde sadece birkaç kez nefes alırlar, kalp atışları o kadar düşüktür ki hissedilmez bile. Havalar ısındığında ise vücudun normal düzene geçmesi sadece birkaç saat alır. Bu uyku kış boyunca sürmez, havaların soğumaya başlaması ile birkaç günlük bir uyku periyoduna girerler. Kış mevsiminin şartları ağırlaştıkça bu periyotlar uzar.

Kuru Temizleme Nasıl Yapılıyor?
Joly Belin adında bir Fransız kazara giysisinin üzerine kerosen dökmüş ve bunun giysisinin üzerindeki lekeyi temizlediğini hayretle görmüştür. Bu işin üzerine giderek 1840 yılında Paris’te ilk kuru temizleme işletmesini açmıştır. Başlangıçta kuru temizlemede çözücü madde olarak gaz veya kerosen kullanılıyordu. Günümüzde ise hemen hemen tüm dünyada perk kısa adı ile anılan bir çözücü kullanılmaktadır. Aslında bu temizleme işlemi kuru ortamda yapılmamaktadır sadece su yerine bu çözücü ile elbiseler yıkanır. Kuru temizleme yapılan giysileri evinize getirdiğinizde beraberinde başağrısı ve mide bulantısı riskini de getirdiğinizi unutmamak gerekir. Perk isimli madde çok toksik olup vücudumuzun önemli organları ve sinir sistemimiz üzerinde zararlı etkileri vardır. Üretici firmaların giysilerin etiketlerine sadece kuru temizleme şeklinde ikaz yazmalarının ana sebebi garanti süresince geri almak zorunda oldukları giysileri, çekme ve deformasyon tehlikesinden korumak içindir. Çünkü kuru temizlemede kumaşlar çekmez ve şekillerini kaybetmezler.

Telefon Tuşlarında Neden Çıkıntılar Var?
Telefonların 5 tuşu üzerindeki çıkıntıya hiç dikkat ettiniz mi? Bu çıkıntı en ortadaki tuşu el yordamı ile bularak tuşlamayı bakmadan yapabilmeyi sağlar. Büyük bir ihtimalle bilgisayarınızdaki klavyede F ve J veya A ve K tuşlarında da böyle birer çıkıntı olduğunu fark etmemişsinizdir. Bu çıkıntılar da klavyeye bakmadan yazanlarda her iki elin klavyenin ortasını bulmasında yardımcı olur. Bir diğer ayrıntı ise telefondaki 1 ve 0 tuşlarının üzerinde hiç harf bulunmamasıdır. Yine benzer şekilde birçok telefonda Q ve Z harflerinin bulunmamasıdır. Günümüzde yaygın olarak acil servis (112), polis imdat (155), alo trafik (154) gibi acil hizmetlere 1 ile başlayan, üç haneli numaralar verildiği için, eğer 1 tuşunun üzerinde de harfler olsa idi cep telefonunuzla bir mesaj gönderirken daha üçüncü harfte bu servislerden birine otomatik olarak bağlanabilir ve bunların santrallerini lüzumsuz işgal edebilirdiniz. Sıfır ise bilindiği gibi dahili santrallerde operatöre ulaşmada, şehirlerarası numaralarda ve cep numaralarında ilk çevrilen numaradır. Eğer bu rakamın üzerinde de harf olsa idi o harfe basar basmaz santrale bağlanacak ve santrallerin kilitlenmesine sebep olabilecektik. Dolayısıyla telefonun üzerinde geriye kalan 8 tuşa 24 harf yerleştirilebilmiş ve bu durumda İngilizce’de en az kullanılan Q ve Z harfleri tuşların üzerinde yer almamıştır. Şimdiki cep telefonlarının üzerinde 1 ve 0’ın üzerinde hala  harf yok ancak gelişen teknoloji ile Q ve Z harfleri bir  tuşa 4 harf koyabilmek sureti ile kendilerine yer bulabilmişlerdir.

Diyet Kola Suda Nasıl Yüzebiliyor?
Suya atılan bir teneke kutu diyet kola batmaz ancak aynı hacim ve ebattaki normal kola batar. Bunun doğruluğunu Amerika’daki kola üreticilerinin yetkilileri de onaylamışlardır. Peki diyet kola yüzmeyi nasıl öğrendi? Üreticilerin bu durumu, diyet kolalarda kullanılan suni tatlandırıcıların yoğunluklarının şekere göre daha az olması ve bu nedenle de bir kutuda daha az kullanılmaları şeklinde izah ediyorlar.

Yaşanmış En Düşük ve En Yüksek Sıcaklık Kaç Derecedir?
Şimdiye kadar dünyamızdaki tespit edilebilen en düşük sıcaklık güney kutbunda eksi 89.6 derece ile Antartika Vostok İstasyonu’nda ölçülmüştür. Ortalama sıcaklık olarak güney kutbu kuzey kutbundan 2 derece daha soğuktur. Çünkü güney kutbu deniz seviyesinden daha yüksektir, güneşten daha az ışık alır. Dünyadaki buzların %90’ı güney kutbundadır. Buzlar denizin altında 600 metre derinliğe kadar iner. Dünyamızda ölçülebilecek en düşük sıcaklık eksi 273 derecedir. Bundan daha düşük sıcaklıkta moleküller hareket edemeyeceği için buna “Mutlak sıfır” denir. Dünyada bugüne kadar saptanabilen en yüksek sıcaklık gölgede 58 derece olarak 13 Eylül 1922 tarihinde libya’da El-Azizia’da ölçülmüştür.

Lavobodan Su Niçin Sağa Dönerek Boşalıyor?
Lavoboyu ya da küveti su ile doldurup birden tıkaçı çektimizde su düz olarak delikten boşalmaz döne döne bir hortum oluşturacak şekilde boşalır. Bu dönüş yönü kuzey yarım kürede saat yönünde yani sağa doğru, güney yarım kürede sola doğru yani tam tersidir. Bilim adamları buna “Coriolis” kuvveti diyorlar. Her iki yarım kürede böyle birbirine ters yönde hava akımlarının ve okyanus akıntılarının olduğu herkes tarafından kabul ediliyor da, bir lavobodan boşalan suda, böyle küçük bir ortamda dünyanın dönüşünün etkili olup olmayacağı tartışma konusu.

 

Not: Bu kategori zamanla sürekli güncellenecektir.

 

 

Sevdiysen Paylaş
Bu yazı Kategorisiz kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bunları Biliyor muydunuz? için 1 cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.