Bonzai Olmak Ya da Olmamak


Çok yıllar önce keyifle izlediğim Karate Kid serisinin üçüncüsünde öğrenmiştim bonzai ağacını. Çok da ilgimi çekmişti, hem filmdeki anlatımı hem de küçücük bir ağaççığın aslında içinde ne çok anlam barındırdığı. Baktım ki aslında bu minik bitkiyi yetiştirmenin özel kuralları, yöntemleri var hatta bunun özel grupları, üzerine yazılan bir dolu makale var. Ağaççık deyip geçmemek gerekiyormuş demek ki…

Çok uzun bir aradan sonra sinemadayım geçen cumartesi akşamı. Her bulduğu fırsatta sinemaya giden hatta bazen beğendiği filmi bir kez değil birkaç kez izleyen ben (bu konuda rekorum 11’dir) şimdilerde o kadar az gider oldum ki üzülüyorum bu duruma. Ne yapıp edip  son günlerde sıkça bahsedilen filme “Issız Adam”a gittim. Filmle ilgili kritik yapmak değil niyetim. Sonrasında filmin başrol oyuncusu ile yapılan bir röportajı okuyordum ki, oyuncunun babasının o röportajda kullandığı kelimeler beni öylesine etkiledi ki üzerine düşünmeye başladım bonzai ağacının.

Bonzai olmak ya da olmamak galiba bütün mesele bu…

Şöyle diyordu sevgili baba;

“Rüzgarın doğru ise yürü, her şeyle baş edersin, bükülmezsin dedim oğluma,  O da aynen öyle yaptı. Eğer bir çocuğu fazla paketlersen sıradan olur. Ben de istedim ki çocuklarımızın kökleri doğru olsun, ama dallarıyla istedikleri yerlere gitsinler. Onları budamayalım. Budarsak çünkü Bonzai olurlar”.

Çocuklarımızın dalları ile istedikleri yere gidebilmeleri, bu uğurda pek çok zorluğu da göze alabilmeleri ne kadar önemli aslında değil mi? Henüz çocuğumun önündeki seçenekleri kendi iradesi ile seçebileceği kadar anne olamadım. Ancak biliyorum ki er ya ada geç bir anne olarak ben de bu tür durumları yaşayacağım. Ama daha var diyorum içimden ve okları kendime çevirip düşünüyorum. Acaba ben kendi dallarımda uzanabildim mi istediğim her yere? Dedim ya şu sıralar kendime döndüm ve sorgulamalar başladı, aklıma gelen miyonlarca sorunun cevabında evet ulaştım derken bir yerler de minik de olsa hayırlar da yükseliyor derinlerden.

Kendimizi ve çocuklarımızı yaşam bahçesinde budamadan yaşamalıyız. Boşuna dememiş yazar “Uzak diye bir yer yok”. Uzanabildiğiniz tüm güzelliklere ve hedeflere ulaşabilmeniz dileklerimle, iyi haftalar herkese….

Sevdiysen Paylaş
Bu yazı Anneyim Bu Arada kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bonzai Olmak Ya da Olmamak için 9 cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.