Kriz = Fırsat

“Global bir kriz yaşıyoruz” cümlesi herkesin dilinde dolaşır oldu son günlerde. “Batmaz denilen Amerika battı” ya da “Kapitalizmin çöküşü” mü demeli buna. Biz milletçe pek çok kriz atlattık bunu da atlatırız evelallah, ya da kriz bizim kapımızı çalmadı; “Hamdolsun” mu demeliyiz bilemedim. Ama yok bu seferki başka kriz, bizden kaynaklı değil, dünyadan gelen bir yansıma şimdi. Eee haliyle buluttan nem kapan bir ekonomimiz varken  etkilenmemek de mümkün değil gibi görünüyor. Pozitifliği elden bırakmayalım, moda deyimiyle pozitif, pozitif, pozitif, elele tutuşun hadi secret secret secret…


İşin esprisi bir yana neler yaşanır Türkiye’de bir bakalım istedim. Öncelikle kriz, çalışanların işlerinin son verilmesine ya da çalışmaya devam eden şanslıların maaş zamlarında bir azalmaya sebep olması açısından oldukça etkili bir sözcük. Kriz denilince akan sular duruyor bu ülkede. Çok iyi hatırlıyorum seneler önce 2001 kriziydi sanırım, çalıştığım şirket değil kriz yaşamak krize teğet bile geçmemişti ancak adı yetti bize, yılda 2 kez alınan o güzel maaş zamları yerine “Aaa olur mu ülkede kriz var, bu oranları düşürmek lazım”a dönüştü. Ülkede kriz vardı varolmasına da bizim şirkete uğramamıştı o başka. Yazının başlığı ile şimdiye kadar yazılanların bağlantısını merak edenlere yeri gelmişken açıklayayım her kriz beraberinde bir de fırsat yaratır diyenlerin sayısı arrtı şu günlerde, pozitif düşüneceğiz ya.. Bir krizi nasıl fırsata çevirebiliriz? Buna kafa yormak lazım, işte bir örnekti yukarıdaki, senelerdir maaşları, verilen hak geri alınamaz mantığı ile azaltamayan sevgili eski patronlarım krizi bir fırsat bilip bunu hemen yaşama geçirmişlerdi. Camların parçalanıp kırılmasını önlemek ve özellikle güvenliği arttırmak nedeniyle cam filmi kaplama denilen bir şey var, hatta bunun bir sektörü var, çok yakın bir arkadaşım bunun pazarlanmasında ve satışında çalışıyordu. Hiç unutmam HSBC bankasına bomba atıldığında ve ölenlerin de çoğunun bu parçalanan cam parçalarından olduğu açıklanınca satışlarını üçe hatta beşe katlamıştı, işte krizin yarattığı bir fırsat. Hatırlıyorum da elektirik kesintisi olduğu söylendiğinde birkaç yıl evvel bir anda jeneratör ya da ışıldak satan firmalar satışlarını tavana vurdurmuşlardı ya da benzeri “Bu yaz çok sıcak olacak, kavuracak, sonumuz küresel ısınmadan olacak” diye bir senaryo yazın ve yayın (aslında bu pek de senaryo değil ya) bakın klima satışları nasıl artıyor. Aniden bastıran bir yağmurda dikkat ettiniz mi bir anda çölde serap misali şemsiye satan adamlar bitiverir yanınızda. Hava durumunu mu iyi takip etmişler yoksa ilahi bir güç mü bilemem.

Evet her kriz bir fırsat yaratır ancak kimilerine. Bunu ben biraz leş kargası olmaya benzetiyorum, birilerinin umutsuzluğu ya da çaresizliği üzerine bir fırsat yaratmak ve ordan kazanç elde etmek… Çok da eleştirmemek lazım; madolyonun diğer yüzü de buna aklını kullanmak diyor. Siz ne dersiniz?

Sevdiysen Paylaş
Bu yazı İş-Güç Hayatı kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Kriz = Fırsat için 1 cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.