Milletvekili Seçme Sınavı


Bir düşünün hayatımız boyunca bu ülkede bir yerlere gelebilmek için kariyer sahibi olabilmek için kaç ayrı sınava girdiğinizi, kaç ayrı görüşmeye tabi tutulduğunuzu… Sayabildiniz mi? Yardımcı olayım: bugünlerde bu 5 yaşında başlıyor. Geçenlerde bir arkadaşım anlattı, 5 yaşındaki kızını özel bir okulun anasınıfına verebilmek için sınava sokmuşlar!!! Çocuklardan ağlayanlar, annesinin eteğine yapışanlar… Gözlerinde korku ve endişe dolu bakışlarla sadece 5 yaşındaki çocuklar… Kızları sınav için içeri alındığında arkadaşım ve eşini kapıda heyecanlı bir bekleyiş sarmış, adeta volta atmışlar ve sonra düşünmüşler “Kızımız daha 5 yaşında” diye. Anlayacağınız durum bu kadar vahim. Sonrası mı? Anadolu liselerine hazırlık, Oks, üniversite sınavı (ki bunların adları ve kapsamları değişmiştir, ben çok uzak kaldım da…) tabi tüm bu aralarda yapılan ders sınavlarını, sözlüleri, projeleri, ödevleri hiç saymıyorum. Üniversite yılları, vizeler, finaller, sonrası iş görüşmeleri, cv hazırlama teknikleri, alınan eğitimler, alınan sertifikalar, iş görüşme teknikleri hazırlığı, kurumların sınavları, devlet memurluğu sınavı, tıpta uzmanlık sınavı, ales, liste uzar gider ki ben yazarken yoruldum. Hayatımız zaten cv’mizi(!!!) daha çok ne ile nasıl doldurabilirim sorusuna yanıtla geçmiyor mu ne istediğimizi dahi bilemeden.. Rüzgar nereye savurursa hesabı.. Dedim ya bu ülkede “Birşey” olabilmek için “Çokşey” li yollardan, sınavlardan geçmek gerekiyor. Neden peki? İyi bir iş sahibi olabilme, iyi para kazanabilme, manevi olarak tatmin olabilme, hayallerini yaşama geçirebilme gibi pek çok nedeni ve cevabı var bu sorunun. Peki ya bizi yönetenler, seçtiklerimiz, seçilenler… İşte bu noktada neden olmasın diyorum ve aklıma bir sınav daha geliveriyor. Milletvekilliği Seçme Sınavı kısa adı MSS İşte buyrun adaylarda aranan şartlar

Sınav günü ve tarihi itibari ile 30 yaşını doldurmuş olmak
TC vatandaşı olmak
Hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak gibi cezalardan hüküm almamış, giymemiş olmak (Sınavda alınan yüksek puan dahi dokunulmazlık adı altında değerlendirilmeyecektir)
Askerlikle ilgisi bulunmamak
Üniversite mezunu olmak (Yüksek lisans yapmış olmak tercih nedenidir)
KPSS’den 80 ve üzeri puan almış olmak
KPDS’den 70 ve üzeri puan almış olmak
Evli olanlar için en fazla 2 çocuk sahibi olmak ve evli ise tekeşli olmak
Bir yabancı dili çok iyi seviyede konuşabilmek, yazabilmek, 2 dil tercih sebebidir
Dinamik, akılcı, idealist olmak
Yönetsel becerilerive iletişim yeteneği güçlü olmak

——————————————————————————–

Bu listeyi sizi yöneten kişilerin nasıl olması gerektiğine dair ütopik hayallerinizle çoğaltabilirsiniz. Haa bu arada bir de mülakat aşaması da olacak tabiki….

Bu koşullara uyan uyabilen yüce meclisimizde kaç milletvekili vardır? Hadi tahmin edin. Ben de edemiyorum, bir bileniniz varsa bana da söylesin.

Sevdiysen Paylaş
Bu yazı Ordan Burdan İçimden kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Milletvekili Seçme Sınavı için 6 cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.