Pazarlama Dehaları


Üzerine yazılabilecek çizilebilecek çok engin bir konu pazarlama ki son zamanlarda ardı ardına bu konu ile ilgili kişisel tecrübelerin akatarıldığı kitaplar yazılıyor. İşin bilimsel kısmı bir yana aslında çevremizde o kadar çok pazarlama dehası var ki.. Yazmadan duramayacağım dedim kendi kendime onu. O kim mi? Çalıştığım şirkette mutfak görevlisi yani çay servisi yapıyor. İşini o kadar severek ve keyifle yapıyor ki sürekli herkese birşeyleri servis yapmaya tutkun olduğunu düşünmeye başladım. Diğer yandan  hani hep derler ya “Yurdum İnsanı” O da tam yurdum insanı.

İnternetten sadece resmini görüp herhangi birşey sipariş etmek artık o kadar doğal bir alışveriş biçimi haline geldi ki.. Peki ya hiç cep telefonuyla çekilmiş resimlerden kurbanlık koyun aldınız mı?

Geçen yıl aylardan Ramazan, şirkette kurban kesmeyi düşünenlerde kurbanlık koyun bulma telaşı var, bir gün bir baktık, O  bütün odaları tek tek dolaşıp bir arsada arkadaşı ile birlikte beslediği ve kurbanda satışa çıkardığı koyunları, koçları pazarlamaya çalışıyor. Nasıl mı? Elinde cep telefonu her bir hayvanın tek tek resmini çekmiş, hayvanları sergilemek için müşterilerine getiremeyeceği için resimleriyle onları bize getirmiş. Resimlerden bir hayvan beğeniyorsunuz ve o dakikada pazarlığı yapılıyor ve el sıkışılıyor, satış kapandı. Olay bitmiştir, başka söze gerek var mı?

Bir başka pazarlama dehası; İnci Pansiyon. Hepimizin sıkça kullandığı yüz kitabımız feysbuk’da bu işletme bir uygulama yapmış. Bana da geldi geçenlerde bu uygulama, neymiş diye baktım. Uygulama şöyle: Olympos İnci Pansiyon, 20 Mayıs – 31 Temmuz 2008 tarihleri arasında, her ay iki talihli çifte, üç gün bedava tatil fırsatı veriyor. Cekilişe katılmak  için yapılması gereken; Bu uygulamayı profile eklemek ve tanıdıklara davetiye göndermek. Yağmasa da gürle derler ya, katılmasan da, uygulamayı eklemesen de, ekleyip kazanmasan da artık biliyoruz İnci Pansiyonu. Olympos öğrenci iken çok sevdiğim bir tatil beldesi idi, şimdi artık öğrencilik anılarımın yanında İnci Pansiyon’u da anımsayacağım bu uygulama ile Olympos dendiğinde.

 

Sevdiysen Paylaş
Bu yazı İş-Güç Hayatı kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.