Proje Yönetimi ( Ya da Yaşam ??? )

 

Ahh sakın başlığa bakıp da proje yönetiminden bahsedeceğimi düşünmeyin, eğer arama motorlarına tırnak içinde bu iki kelimeyi yazmış ve karşınıza benim sayfam çıkmışsa yanlış yerdesiniz, öncelikle bunu belirteyim. Kendisi başlı başına kapsamlı ve oldukça yoğun bir süreç olan proje yönetiminin eğitimi de aynı şekilde oldukça çetrefilli.

Çalıştığım şirket bünyesinde böyle bir eğitim olacağı duyurusu geldiğinde ben yine yeni birşeyler öğrenme hevesi ile balıklama atladım katılmak için. Nihayetinde geçen hafta eğitimimiz başladı. Hep yönetilen bir projenin bir parçası olmuş iken belki olur ya ilerde bir proje yönetirim düşüncesiyle katılımcılardan biri oldum. Ancak ve ancak eğitimi alan 15 kişilik grupta benim dışımda herkes bir şekilde proje yönetmişken ve daha tuhafı benim dışımda herkes mimarlık veya herhangi bir mühendislik fakültesinden mezun ve aktif olarak son derece teknik bir iş yapıyorlarken zaman zaman kendime benim ne işim var burada diye sormadım değil. Çok net olarak sözel ve sayısal bakış açısı farkını, benim dışımdaki 14 kişi ile kendimi kıyaslayarak görebildim. Soruları uzun uzun cevaplayan, her örnekte satış ve pazarlama ağırlıklı düşünen benim hemen yanımda, soruları sadece başlıklar altında sıralayan, kısa ve net cevaplar veren bir mühendis bakış açısı vardı. Hal böyle olunca zaman zaman siyah bir kuğu misali veya çirkin ördek yavrusu gibi farklılığımın faydalarını kendimce gördüm veya tam tersi dezavantajlarını..

“İş Kırılım  Yapısı”.. Hı? Bu da ne? İlk kez duydum, kısaltması “İKY” olarak yazılan bu terim benim lügatımda “İnsan Kaynakları Yönetimi” demek iken meğer proje yönetiminde bu kısaltma iş kırılım yapısı olarak geçiyormuş. Çok enteresan geldi bana bu kırılım sözcüğü, kırmak, kırılmak, kırılım, su testisi su yolunda kırılır, pot kırmak, okulu kırmak, kalp kırmak, şifre kırmak  gibi onlarca sözcük ve deyim uçuştu kafamda. Sonra birden seneler önce ard arda üç kez sinemada izlediğim ve çok etkilendiğim “Kırılma Noktası” filmi geliverdi aklıma; Sörf yapmayı yaşam biçimi haline getirmiş profesyonel banka hırsızlarının hikayesi…  Senelerce en büyük dalgayı bekleyip, o dalganın olacağı şehirde -fırtınaya rağmen sörf için kırılma noktası olan o yerde- hayatlarının son sörfünü yapmalarıyla bitiyordu film. Sörf için bir kırılma noktasıydı o en büyük dalga ya da yaşamın kırıldığı nokta… Tamam proje yönetimindeki anlamı çok farklı ama ne yapayım huyum ve mesleğim kurusun ben eğitim boyu öğrendiğim her terimi istemsiz bir şekilde yaşama uyarladım.

Hayatımızın kırılım noktaları; hani şu akışı değiştiren, hani “bu olmasaydı şöyle olurdu” dedirten,  pişmanlıklar, yanlış zamanlamalar, geç kalmışlıklar, erken gelmişlikler ve yön değiştiren kararlar….Verilen veya verilmeyen bir kararla yanlış  yön verilmiş veya doğruluğu sonradan anlaşılmış olanları bir düşünün ve buna uygun düşen yaşam grafiğinizi.. Nerelerde kırılımlar yaşadınız? Hayatınızın en önemli, en kritik ya da  “Ahh olmasaydı keşke”  veya “İyi ki olmuş” dediğiniz ve sizi bir anda çok farklı eksenlere sürükleyen o meşhur kırılım noktaları… Proje yönetiminin temeli planlama, başından sonuna kadar her bir detayı ile.. Hadi gelin yaşamı planlayın bakalım planlayabiliyor musunuz? Durun koro şeklinde “Tanrı’yı güldürmek istiyorsan ona planlarından bahset” dediğinizi duyar gibiyim. Bırakın detayı, çoğunlukla yarım saat sonrası için bile plan yapılamaz yaşam projesinde. Yaşamda proje yönetimi olamaz, olsa olsa kırılım noktaları olur.  İşin içine dış etkenler, tesadüfler, bir kelebek kanadının çırpıntısı da girince bir bakmışsınız ki sıfır noktasında başladığınız projenize kimbilir hangi eksende ya da kaçıncı koordinatta son vermişsiniz.

Diyorum ya, siz sözel alanda çalışan ve hep bu yönde eğitim almış  birini alıp da böyle bir eğitim programının içine koyarsanız size aktivite planlamasında ne beton dökümünden bahsedebilir ne de zemin etüdünün ne kadar süreceğinden.. Olsa olsa öğrendiği terimleri kendince yaşama uyarlayarak, eğlenerek öğrenir, eğlenmekle de kalmaz , oturur bir de bunları yazar sayfasında.

Kendi adıma hayatımın kırılım noktalarını çok iyi biliyordum da bu eğitim ile iş kırılım yapısını da öğrenmiş oldum. Yok endişe etmeyin bir yandan kendi çapımda derinlere dalıp düşünürken bir yandan da öğreniyorum proje yönetimini. Emin olun sınıfta kimse benim gibi yorumlamamıştır her öğrendiği terimi, ehh bu da farklı bir bakış açısı nihayetinde.

Proje Yönetimi ile ilgili web sayfalarını gezinirken hep aynı slogana rastlıyorum; “Hayatımız bir proje”  Eğer öyle ise kendi yaşam projenizde sizin kırılım nokta/ları/nız ?

Sevdiysen Paylaş
Bu yazı İş-Güç Hayatı kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Proje Yönetimi ( Ya da Yaşam ??? ) için 12 cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.