Çok sık rastlanan bir durum değildir iş hayatında Pazar günleri çalışmak… Ama ben nedense kendimi bildim bileli pazar günleri çalışırım. Yalancı bir güneş Ankara’da ama iç titreten bir rüzgarla bir pazar günü ve işyerinde oturmuş düşünüyordum ki içimden pazar gününe ait birşeyler karalamak geçiverdi.
“Haftanın günleri yedidir yediii” diye başlayan şarkıyı mırıldanıyorduk sabah bizim butçukla. Ve sonra düşündüm haftanın bu yedi günü içerisinde neden Pazar günlerine ithafen şiirler, sözler yazılır? Nedir onu farklı kılan? Okuduğum bir kitapta “Bugün pazar, düzenin tatil günü” diye yazıyordu. Ya da büyük usta Nazım’ın eşsiz dizelerinden dökülüyordu; “Bugün pazar… Bugün beni ilk defa güneşe çıkardılar.” diye…
Bir tek bugün, diğerlerinden farklı olarak hafızamızda çok değişik bir yere sahiptir. Hadi biraz daha eskiye gidelim; anavatanımıza, dönüp dolaşıp anımsadığımız anavatanımız çocukluğumuza; benim için “Pazar” demek tatil demekti. Samsun’lu bir aile ayın ortalama üç pazarını mutlaka sabah kahvaltısının öğle ile birleşen saatlerinde Samsun pidesi yiyerek geçirdiğinden bizim evde de hiç aksamazdı bu gelenek. Her cumartesi gecesi annem tarafından pidenin içi hazırlanır ve evin büyük ve erkek çocuğu sevgili abim tarafından o hazırlanan pide içleri tepsilerle fırına götürülürdü. Ve mutlaka annem her pazar olduğu gibi tembih ederdi; “Aman oğlum içli olsun pideler” Ve kahvaltı öğlen yemeği karşımı sona erdikten sonra tek kanallı televizyonumuzda Hikmet Şimşek olurdu mutlaka; Pazar Konseri. Çok çabalamıştım o zamanlar kendi çocuk aklımla sonuna kadar seyretmeyi ama başarılı olamamıştım.
Evde mutlaka çamaşırların yıkanmış mis gibi kokuları olurdu her pazar, hafif nemli bir ev ortamı, akşama doğru ertesi gün için okul hazırlıkları.. Ben oldum olası sevmedim pazar günlerini. Ertesi gün okulun başladığını çağrıştırdığından mıdır ya da eskiden her yerin, tüm mağazaların, bakkalların bile kapalı olmasından mıdır bilemiyorum, hep bir sessizlik, evlere çekilmişlik duygusu yaratıyordu bende. Akşam saatlerinde kesilen tırnaklar, kolalanan beyaz yakalar, önlük ceplerine konulan üçgen katlanmış mendiller, Türk mantığıyla son ana bırakılmış ev ödevlerinin tamamlanması derken biterdi pazar günleri. 80’li yıllarda her yer kapalı olurdu pazar günleri, ailecek evde vakit geçirilirdi. Belki de bu sebeple sıkılırdım çoğunlukla.
Diyorum ya haftanın 6 günü daha olmasına rağmen bir tek bu güne anlamlar yükleniyor hatta üzerinde düşünülüp yazılıp çiziliyor. Anneler ve babalar günü bugünde kutlanıyor, genel ve yerel seçimler, referandumlar, tüm sınavlar bugünde yapılıyor, literatüre pazar sohbeti, pazar neşesi olarak bugün giriyor, önüne “Kanlı” sıfatı eklenerek tarih sahnesinde de yerini alıyor Pazar.
Herkese çağrışımları farklıdır bugünün, iyi ya da kötü ne hatırlatıyorsa ben sona eren bugünden herkese güzel bir PAZAR gecesi diliyorum…
Bugün Pazar için 8 cevap