Annemler ve Koli Geldiğinde


Yazının başlığını yazdım ilk önce ve sonra durdum düşündüm, neden “Babamlar geldiğinde” yazmadım diye. Ağız alışkanlığı mı yoksa annenin başkalığı mı bilemedim. Kız çocukları belli bir döneme kadar hep babacı oluyorlar ve anne ile özellikle ilk gençlik döneminde  çatışmalar yaşıyorlar. Baba bu dönemde çok fazla yüz göz olunmayan olayları uzaktan takip eden bir figür yalnızca. Anne köprü görevinde hep ve bu yüzden anne ile çatışma yaşanıyor kimbilir. Belli bir olgunluğa eriştikten sonra ise ve özellikle anne olunduktan sonra anneler daha iyi anlanmaya başlıyor ve ilişkilerde de çağ atlanıyor. İki arkadaş ilişkisine dönüşüyor anne-kız arasındaki bağ.

Yazının gidişatı ile bağdaşmayan bir giriş olsa da bahsetmek istediğim; annemler geldiğinde evimizin buzdolabında yaşanan değişimler. Malum annemle babam hala Samsun’da yaşıyorlar, sadece Samsunlulara mı özgü bilemiyorum, bizim meşhur bir “Koli” olayımız var. Öğrencilik yıllarımdan beri süregelen, her geldiklerinde yanlarından hiç eksilmeyen yiyecek kolileri. Gelemeseler de yine şehirler arası yolculuk yapan kolilerimiz. İçinde en sevdiğimiz yiyeceklerin olduğu ve  mutlaka birkaç satır not sıkıştırılmış  ve özellikle de tembihlerin yer aldığı anne eli değen koliler. Onların gözünde hala çocuğuz ya hala bize geldiklerinde kolileri de onlarla geliyor. Getirdikleri burada olmayan şeyler değil elbette ama nedense vazgeçilemiyor bu alışkanlıktan. Annemler geldiğinde evimizin buzdolabı hiçbir zaman kapanmaz hep tıkıştırarak birşeyleri buzdolabına koymaya çalışırız. Mutlaka bavulları küçücük ancak kolileri dopdolu ve çok ağır olur. Şu sıralar Samsunlu ve bebek bekleyen  çok yakın bir arkadaşımın canı memleket yemekleri çekip duruyor. Yakında annemler geliyor ve tabi koliler de. İşin garibi Samsunlu kim ile konuşsam aynı koli olayı onlarda da var, hamile arkadaşım benden çok annemlerin gelmesini bekliyor ve aynı şekilde ekliyor “Eminim sizin buzdolabı da bir süre zor kapanacaktır”.

 

Aklıma geldi de, annem öğrencilik yıllarımda her  koli gönderdiğinde benim için biriktirdiği bozuk paraları da gönderirdi bana, bir torba içinde. Bu da aile geleneklerimizden biri haline gelmişti, bilirdim koliden not ve bozuk para çıkacağını. Bir defasında annemin yerine babamın koli göndermesi gerekti ve koliyi açtığımda yine bir poşet bozuk para ve babalara özgü bir not buldum. “Annen koli yaparken bozuk para gönderiyordu, babam göndermedi deme diye paramla bozuk para aldım, gönderiyorum”.

Evet yakında geliyor sevgili annem ve babam, buzdolabımın ve kolilerimin resmini çekip koyacağım bloguma…

 

Yazarın Notu:

Blogumu takip eden sevgili arkadaşlar, bir süredir hiçbirşey yazamıyorum. Bazen olur ya hani sözün bittiği yerde bulursunuz kendinizi, artık gazete okumuyorum, televizyonda haber de seyretmiyorum. Bu yüzden şu aralar geçmişle yaşayıp daha mutlu oluyorum ve böylesi sıradan basit yazılar yazıyorum, kişisel bir terapi olarak da algılanabilir. Bir süre böyle devam edecek, sanırım yakın zamanda yeniden gerçek dünyaya dönerim.

Sevdiysen Paylaş
Bu yazı Canım Ailem kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Annemler ve Koli Geldiğinde için 12 cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.